Tuesday, December 8, 2009

Projek Akhir Tahun 2009 - 2

Alhamdulilah........ projek akhir tahun berjalan lancar walaupun bukan pelan baru yang dilaksanakan.  Tak mengapalah.........kita bisa saja merancang tetapi tuhan yang menetapkannya.  Apa-apa hal projek akhir tahun tetap berjalan walaupun terpaksa mengekalkan pelan lama.  Hasrat untuk membela kambing masih tak kesampaian.  Insya'Allah di masa akan datang.

Pelaksanaan bermula pada 1 Nov 2009.  Memasang pagar kawat duri di hujung tanah. Memeriksa dan membaiki pagar keliling kawasan.  Tujuannya untuk mengelakkan lembu, babi dan kerbau masuk ke kawasan penanaman.  Seterusnya membersihkan kawasan kolam.

Sejak tiga minggu yang lalu, kerja-kerja penyediaan tanah untuk penanaman sedang giat ku laksanakan.  Aku masih tetap menggunakan kaedah konvensional.  Tak pa lah.... sikit-sikit.....lama-lama siap juga.  Walaupun lambat tapi aku tetap seronok dan merasa puas dengan kaedah itu. Sambil meracun, membersih, membakar, membina batas, membina lubang penanaman................%%%77&&##
............... teringat zaman persekolahan waktu sekolah rendah dulu.  Di sebelah sekolah ada kebun Cina.  Memang dah berumur apek tu......aku rasa dalam 60 tahun dan tinggal bersendirian di kawasan perkampungan Melayu.  Tapi cukup tekun dia mengusahakan kebun tu.  Satu demi satu batas dibina.  Bukan sedikit.  Rasanya adalah seluas padang bola.  Ya........pepatah Melayu ada menyatakan  Sikit-sikit lama-lama jadi bukit.    Pernah juga aku gi ke rumah apek tu.  Rumah bawah......... berlantai tanah.  Meja dan kerusi kayu hasil tukangan sendiri.............tempat makan, pangkin sekadar tempat berehat dan tidur serta dapur tanah dan pinggan mangkuk, periuk belanga seadanya.  Waktu itu, apa yang aku sembangkah...... entahlah aku pun dah lupa.....maklumlah umur aku waktu itu dalam 11 tahun.  Apa yang aku ingat.....aku selalu kacau anjing dia.  Aku baling batu bila nampak anjing tu tidur......... apa lagi....menderam dan menyalaklah dia...... Kadang-kadang dikejarnya aku....beberapa langkah aku lari dan berhenti.......aku tau.....anjing tu acah je.  Aku baling pun saja nak acah juga......sekadar campak batu kecil.

Sebenarnya di kg yang sama(tempat aku bersekolah) ada lagi sebuah keluarga Cina....... di hujung kampung berhampiran sungai. Jarak dengan rumah apek tu.......adalah dlm 2 km.   Dan di kampung sebelah lagi ada juga dua keluarga Cina.  Kg aku ditengah-tengah antara dua kampung tu.....tidak ada keluarga Cina tinggal.  Keluarga Cina tu semuanya bertani kecuali keluarga Cina yang tinggal di tepi sungai.....bertani dan berniaga.  Apa yang aku kagum......mereka tu cukup rajin bekerja.  Pagi menoreh getah........petangnya berkebun.  Ubi kayu..... keledek, sayur-sayuran dan memacam lagi tanaman makanan.  Tak ada seorang pun daripada ratusan keluarga Melayu di tiga kampung tu dapat menandingi hasil tanamannya walau dengan Apek tua yang tinggal bersendirian tu.  MENGAPA???????????   Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian.......   oH..... lupa nak cerita........Apek tua tu dia tanam sejenis tanaman jer ....... ubi keledek.  Itulah tanaman yang diulang-ulangnya sehingga aku tamat bersekolah di situ mungkin sehingga kematiannya.  ............(1969 - 1973)

No comments:

Post a Comment