Tuesday, September 22, 2009

Projek Akhir Tahun 2009

  Tanah bekas bendang.  Keluasan - 3 ekar.  Projek tulang empat kerat aku hujung tahun ni.  Sebenarnya tanah ni dah aku usahakan mulai Jun 2008 (tengoklah tarikh tu).   Buat parit keliling, pagar dan bajak.  Lebih sebelah tangan juga aku habis.  Cuci kawasan, buat parit, buat kolam dan tebang pokok aku sewa es'tor swasta, bajak sewa dari LPP.  Lain-lain aku  buat sendiri - Pacak tiang pagar, pasang pagar dan kerja-kerja lain.  Setiap hari lepas balik daripada tugas rasmi di RP, aku terus tukar profesion.  4.00 hingga 6.00.  +-1/2 jam ke kebun di ulu.  Round kebun pisang dan bagi makan ikan. .  Dan +- 1 jam lagi, di sinilah aku.  Itulah masa yang ada kecuali hujung minggu.  Semangat dan azam aku cukup tinggi.  Tak padan dengan keadaan fizikal aku.(170 cm dan mtain 48 - 50 kg)

Waktu itu, aku cukup yakin dapat lakukannya sendiri.  Tengah okt, setelah selesai buat pagar aku mula buat batas.  Nak tanam terung.  Alhamdulilah, berjaya juga tapi tak banyaklah. Untuk semangat.( cerita tentang terung aku dah tulis sebelum ni).  Sambil tunggu pokok terung tu besar, aku buatlah batas lagi disamping kerja-kerja lain.  

Pendekkan cerita, aku akan mulakannya semula.  Projek 2008 bukan gagal tapi saja aku biarkan tapak tu ditumbuhi rumput semula.  Aku akan ternak kambing di tapak tu.

No comments:

Post a Comment