Saturday, January 28, 2012

Alahai....... Tebu ku 3

"Lepas ni, abang jangan susah hati......... semua tebu abang saya angkat........" katanya sambil menekan kalkuleter untuk mengira jumlah berat tebu yang baru ditimbang.

"Hari bila abang senang.....kasi potong.......belakang call saya......saya akan datang ambil" katanya lagi.

"Satu minggu saya mesti dapatkan paling kurang dua ton....... pusing-pusing cari.  Penang, Kedah, Selangor"

".........jauh punya tempat....... angkat lebih.  Dekat punya tempat, 500 kilo ok"

"Susah jual......bukan tidak boleh jual, tapi abang belum jumpa orang beli lagi"

"Saya sudah 20 tahun jual air tebu.  Mula umur 11 tahun.......tolong emak........ lepas sekolah, cuti sekolah"

"Habis sekolah..... sekolahpun tak pandai.......terus jual air tebu........belakang, ambil lesen.......beli van.....jual sendiri"


Lega juga rasanya.  Tebu-tebu yang aku tanam telah ada pembeli tetap.

Sebenarnya aku telahpun beli sebuah mesin tebu. RM 1 500.00.  Habis sebahagian bonus disember tu hari.  Sambil niat untuk membantu.  Berkongsi rahmat yang Tuhan beri.   Namun, nak jual sendiri....... memang aku tak mampu kerana kekangan masa dan tugas rasmi yang tak mengizinkan.  Offer pada orang-orang kg yang aku kenali.  Aku bagi mesin dan peralatan yang diperlukan. Tebu....... aku bekalkan.  Cuma potong sendiri dan jual sahaja.  Sebulan aku tunggu tapi tiada yang respon.

"Banyak senang jual air tebu.......... mesti laku punya......hari-hari   saya boleh jual  200 - 300 kg.  Kalau cuaca bagus...... 400 kg"

Secara automatik otak aku mengira.  satu kg boleh dapat 2 gelas.........satu gelas RM 1.00. ............300 kg   .........600 gelas = RM 600.00 / atau paling kurang RM 500.00.  tolak kos tebu, air batu, gelas, plastik, minyak, sewa tapak, gaji, lain-lain = RM 350.00.  Bersih satu hari dalam RM 200.00.

........menyamai gaji DG 52 tu.......

 

No comments:

Post a Comment