Wednesday, June 27, 2012

Teh Kahwa plus Pemanis Stevia

Produk keluaran terhad KKCM







Bagi orang-orang Taiping khususnya yang tinggal sekitar Batu Kurau, pasti mengenalinya (kecuali golongan muda dan kanak-kanak).  Teh Kahwa.  Sering menjadi hidangan mereka waktu dulu-dulu.  Penyediaannya dilakukan secara konvensional/tradisional.  Petik daun, keringkan dan setelah kering, ramas-ramas dan tuang air panas. Terhasillah teh O.  Aromanya ......... sukar nak diterjemahkan dengan kata-kata atau penulisan.  Tambah gula sedikit.  Nikmat dan menyegarkan.  Tidak berangin, kata orang tua-tua.  Disamping sebagai ubat dan mencegah berbagai penyakit.  Kencing manis, darah tinggi, jantung, batu karang.  Dulu, waktu kerja bendang atau ke bukit (kebun) mereka sentiasa berbekalkan air ini.

Amalan orang dulu-dulu, walaupun tanpa kajian saintifik tapi terbukti serta amat meyakinkan keberkesanannya.  Namun begitu, itu semua terabai.  Penemuan dan terdapatnya berbagai minuman dipasaran, lebih mudah disediakan, murah dan berperisa lazat menjadikannya terus terabai dan terhindar.  Pokok-pokok kahwa yang dulunya banyak tumbuh atau ditanam dikeliling rumah terbiar, mati atau ditebang untuk digantikan dengan tanaman lain.  Bagi kebanyakkan mereka, semua itu telah menjadi kenangan.  Hanya akan diceritakan semula jika ada orang datang bertanya.  Ceritanya sama sama ada oleh orang tua-tua lewat 70 an, 60 an, 50 an atau 40 an.  Waktu ini, walaunya pokoknya masih ada tapi tidaklah banyak.  Satu atau dua pokok di halaman rumah-rumah tertentu.  Dan pastinya pengamal minuman teh kahwa ini adalah golongan orang tua-tua berumur lebih 70 an.


Kajian saintifik ke atas sampel tulin teh ini oleh sebuah makmal di Shah Alam, mendapati teh ini mempunyai kandungan kalori yang tinggi disamping karbohidrat, protin dan lemak (344, 63.6,15.1 dan 3.2).

No comments:

Post a Comment