Monday, January 25, 2010

Khasiat Buah Pisang

Mengapa pisang sesuai menjadi makanan seharian kita?
-  Mengandungi 3 jenis gula semula jadi iaitu sukrosa,fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian.  -  -  Memberi tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan.
-  Hasil kajian - 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit.
-  Dijadikan bahan utama kepada atlit terkenal dunia.
-  Merawat dan mencegah beberapa jenis penyakit:
     - Tekanan jiwa - kerana pisang mengandungi tryptophann iaitu sejenis protein yang bertukar kepada  b  
                               serotonin dalam tubuh manusia, menyebabkan kita tenang, mengembalikan mood dan    
                               membuat kita rasa gembira.
     -  Anemia -  kandungan zat besi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah yang
                        secara tidak langsung membantu mencegah anemia.
     -  Tekanan darah tinggi -  kadar potassium tinggi dan kadar garam rendah dapat menstabilkan tekanan
                                            darah.
     -  Penghadaman - kadar gentian yang tinggi dapat membantu menstabilkan tindakan penghadaman usus kecil dan besar.
     -  Keletihan - pisang bertindak menyejukkan perut apabila dibuat minuman dan dicampur dengan madu dan susu.  Madu pula membantu membina kandungan gula dalam darah.  Manakala susu membaiki sistem hidrasi.
     -  Panas jantung - Kesan anti asid semula jadi membantu mermulihkan rasa panas di jantung.
     -  Demam pagi - pisang memeliahara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.
     -  Obesiti dan tekanan kerja - Hasil kajian Inst. Psikologi Austria, tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilanan makanan seperti cokelat dan kerepek.  Kebanyakan obes juga disebabkan melakukan kerja bertekanan tinggi.  Untuk mengatasi masalah ini, kadar gula dalam darah perlu dikawal dengan pengambilan makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam bagi mengekalkan kestabilannya.
     -  Ulser - Pisang bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman.  Juga bertindak menutralkan lebihan asid dan mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti dinding perut.
     -  Kawalan emosi - Memakan pisang dapat menurunkan suhu fizikal dan emosi.
     -  Ketagihan rokok dan tembakau - Vitamin B6, B12, pottasium dan magnesium dalam pisang  membaik pulih kesan nikotin terhadap tubuh.
     -  Stress -  Apabila stress kadar metabolisme akan naik dan menyebabkan kadar pottasium turun.  Kandungan pottasium yang tinggi pada pisang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen ke otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh.
     -  Strok  -  Risiko strok mampu dikurangkan 40% dengan pengambilan pisang sebagai diet.
     -  Penyakit kulit - jerawat, kudis, parut, kurap dapat dirawat dengan melekapkan bahagian dalam kulit pisang pada tempat yang ingin dirawat

* Pisang mengandungi 4 kali lebih kandungan protein berbandingh epal.  2 kali karbohidrat, 3 kali forforus, 5 kasli vitamin A dan zat besi, 2 kali vitamin dan mineral.

*jangan sekali-kali simpan pisang dalam peti sejuk*